Elérhetőségek

Szent Kristóf Patika

Cím: 8800 Nagykanizsa,
Erzsébet tér 8/2
Telefon:
0693/510-151
Mobil:
0630/3966-455
E-mail:
szentkristofec@gmail.com
Ügyelet

Ügyelet

A gyógyszertárak nyitvatartását, és ügyeleti nyitvatartását az alábbi linken tekintheti meg:

https://patikavilag.hu/

Nyitvatartás

Nyitvatartás

Hétfő-Péntek: 6.00 - 20.00

Szombat: 7.00 - 13.00

Vasárnap: ZárvaGINOP pályázataink


 

Sajtóközlemény

 

3 fő gyógyszertári gyakornok foglalkoztatása a Szent Kristóf Gyógyszertárban
2020.augusztus 1.

Vállalkozásunk, a Szent Kristóf Egészségcentrum a Széchenyi 2020 Program GINOP-5.2.4-16-2019-04170 sz. pályázata keretében 9,60 Millió Ft vissza nem
térítendő 100%-os támogatásban részesült. A projekt keretében három munkahelyet teremtettünk három fő gyógyszertári asszisztens részére. A fejlesztés
eredményeként laboratóriumi eszközök kerültek még beszerzésre.

A vállalkozásunk számára a pályázat célja a közvetlen munkahely teremtése volt. Három, 25 év alatti szakképzett fiatal gyógyszertári asszisztenst alkalmaztunk 9 + 4,5 hónapon keresztül gyakornokként. Ez idő alatt a pályakezdő asszisztensek elsajátították a gyógyszertári asszisztens szakma (OKJ szám: 54 720 03) minden részletét, melyet a későbbi pályafutásuk során hasznosítani tudnak, megfelelő alapot, gyakorlatot kaptak a szakasszisztens képzésükhöz.

A gyakornokok elsősorban gyógyszertári laboratóriumi munkát végeztek, megtanulták a gyógyszertári technológiai lépéseket, fogásokat. Célunk – hogy, a program lezárására olyan munkaerőket tanítsunk ki, akik megállják a helyüket mind patikai, mind pedig a gyógyszergyártás területein  -  sikerült. A mi gyógyszertárunkban a többi patikához képest sok laboratóriumi munkát végzünk. Ez két részből áll. Az egyik az egyedi, az egyes betegek részére külön rendelt gyógyászati készítmények előállítása, másrészt nagyobb tételben tömeges felhasználásra szánt gyógyszereket, kenőcsöket, oldatokat készítünk. A gyakorlati idő alatt új munkatársaink a gyógyszertár munkáját segítve, önállóan dolgoztak. Az alábbi területeken alakítottunk ki nekik munkaállomást:

-              egyikük az egyedi előállítású, úgynevezett magisztrális munkában vett részt. Ez gyógyszertárunkban egy automata kenőcskeverővel zajlik. Ehhez a pályázat segítségével beszereztünk új keverőszárakat, (50 ml, 200 ml, 500 ml, és 1000 ml) gyakornok számára. Az egyedi előállítású kapszulák alapanyagainak előállításához szükséges nagyobb méretű (250 mm) dörzsmozsarat vettünk. Munkaállomását elláttuk egy VIBRA AJ 4200-as elektromos mérleggel, ami összeköttetésben áll a GYÓGYMÉR programunkkal, így a méréseink teljesen validálhatók, és visszakövethetők, ellenőrizhetők. Az ellenőrzött gyógyszerkiadás biztosításához SEIKO smart etikett nyomtatót vettünk, amivel biztosítható a gyógyszercsere elkerülése.

-              másik gyakornokunk munkaállomásán a nagyobb mennyiségben előállított, ún. laborált készítmények előállítása zajlik. Itt került felállításra az új irodai és laboratóriumi szoftverrel rendelkező számítógép, egy soros porttal összekötött VIBRA LN 15001 mérleggel. Ezen a mérlegen már 15 kg-ig tudunk grammos pontossággal mérni. Elhelyezésre került egy infralámpa még itt, amivel a kenőcsök, krémek megolvasztását végezzük. A laborállomást bővítjük 1db 4,6 literes és 1 db 6,7 literes keverőtállal, amikkel a gyakornok az olvasztott kenőcsöket ki tudja kevertetni a már meglévő készülékeinken.

-              harmadik új munkaállomásunk már az új készítményeink előállítására, kiszerelésére alkalmas kenőcstöltő és tubusoló munkahely. Ez a készülék egy komplett krém és kenőcs kitöltő rendszer, a termékekkel érintkező rész teljesen rozsdamentes. Fokozatmentesen beállítható rajta kiadagolási mennyiség, így különböző méretű tégelyek és tubusok tölthetők vele. Egy 16 literes tartállyal és kitöltő fúvókával rendelkezik, amely segítségével a gyakornok a csomagolóanyagok töltését tudja elvégezni. Az állomást felszereltük még egy automata tubuszáró készülékkel is, ami a megtöltött tubusok zárását hivatott elvégezni. Ez a tubus hegesztőgép praktikus és gyors tubuszárási lehetőséget biztosít.

A gyakornokok munkahelyét felszereltük egy-egy érintőképernyős monitorral a rendszer kezelésére és laboratóriumi székkel, kaptak külön spatulát, porkanalat a munkavégzésükhöz. Kaptak munkaruhát, papucsot a biztonságos gyógyszertári munkához. Mindegyik gyakornok számára biztosítottunk az egyedi dobozazonosítók leolvasásához szükséges 2D-s szkennert, azaz vonalkódleolvasót. Az egyedi dobozazonosítók nyilvántartása és kijelentése kötelező minden egyes doboz gyógyszer kiadása vagy felhasználása során.

A pályázat lezártát követően gyakornokok továbbfoglalkoztatásra kerültek, máig erősítik a munkahelyi gárdánkat. A gyakornoki idő alatt szerzett tapasztalatikat hasznosítják a munkájuk során és már elkezdték a szakasszisztensi képzésüket, amelynek megszerzésével a szakmán belüli legmagasabb végzettséggel fognak rendelkezni.

A projekt tényleges befejezési dátuma 2020.08.01.

 


 

Gyógyszertári gyakornok foglalkoztatása a Szent Kristóf Gyógyszertárban
2019. május 30.

Vállalkozásunk, a Szent Kristóf Egészségcentrum a Széchenyi 2020 program GINOP-5.2.4-16-2017-02237 sz. pályázata keretében 3,42 Millió Ft vissza nem térítendő 100%-os támogatásban részesült. A projekt keretében egy munkahelyet teremtettünk egy fő gyógyszertári asszisztens részére. A fejlesztés eredményeként kisebb laboratóriumi eszközök kerültek még beszerzésre.

A 25 évnél fiatalabb, frissen végzett gyógyszertári asszisztenset gyakornokként foglalkoztattuk 9 +4,5 hónapig gyógyszertárunkban 2018.június 1-jétől. Ez idő alatt a pályakezdő elsajátította a gyógyszertári asszisztensi szakma minden részletét, amit későbbi pályafutása alatt hasznosítani tud. A vállalati kapcsolattartó szerepét a gyógyszertár vezetője látta el, aki már több, mint 24 éve dolgozik ezen a területen. A gyógyszertár a gyakornok felvételével és munkavégzésével ki tudott alakítani egy olyan új laboratóriumi munkaállomást, ami megfelel a szakma korszerű kihívásainak. A pályázati összeg segítségével felszereltük egy új kenőcskeverővel, új címke és etikettnyomtatóval, egy új mérleggel, ami összeköttetésben van a szintén újonnan beszerzett laboratóriumi szoftverrel, így azóta még biztosabb, validált méréseket tudunk végezni a patika laborjában. Az új eszközöket egy új bútorzatban helyeztük el, és egy új laborszéket is tudtunk venni még a pályázati összegből.

A pályázat keretében alkalmazott 54 720 03 OKJ számú végzettséggel rendelkező gyógyszertári asszisztens a projekt ideje alatt elsősorban laboratóriumi munkát végzett, gyógyszertári technológiai lépéseket, folyamatokat tanult meg. Ezt segítette, hogy gyógyszertárunkban az átlaghoz képest sok magisztrális, helyben készülő gyógyszerkészítmény elkészítése folyik. Ennek egyik része az egyedi, személyre szóló gyógyszerkészítmények technológiai kialakítása, másrészt pedig az ehhez a munkához szükséges alapanyagok nagy mennyiségben történő előállítása. A magisztrális készítmények nagy száma miatt folyamatosan fejlesztettünk eddig is, illetve most a pályázati összegből is a laboratóriumunkat, modern eszközparkot építettünk ki. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a minőségbiztosításra, ezért kerültek most bevezetésre a pályázat segítségével a következő elemek: A mérlegeinket összekötöttük az új Gyógymér programmal, ami folyamatos minőségi és mennyiségi ellenőrzést hajt végre a gyógyszerkészítmények kialakítása során, valamint a kész készítmények szignálására és azonosítására szolgáló etikettek és vonalkódok nyomtatását tudjuk megvalósítani az új készülékekkel, amelyek tovább fokozzák a gyógyszerbiztonságot. Az új munkaállomás kialakítása pedig az új eszközök elhelyezésére, és megfelelő munkakörülményekre ad lehetőséget.

A projekt keretein belül az alábbi eszközöket tudtuk beszerezni:

  • KMM 060Titánium 6,7 literes kenőcskeverő

  • 1 Brother QL-800 etikettnyomtató és a hozzá tartozó nyomtatópapírok

  • 1 Seiko Smart Label Printer vonalkódnyomtató és a hozzá tartozó nyomtatópapírok

  • Laboratórimu munkaállomás bútorzata

  • a hozzá tartozó laboratóriumi szék

  • 1 Vibra AJ-4200as mérleg

  • Gyógymér szoftver, ami alkalmas a mérlegek és a patikai szoftverünk összeköttetésére

  • munkaruhák a gyakornok számára.

Gyakornok a program során magabiztos tudásra épülő, önálló munkavégzésre lett alkalmas, Tapasztalatot szerzett nem csak a manuális, hanem a robottechnikára épülő magisztrális munkában is. A laboratóriumi feladatokon kívül raktározási, áruátvevői és gyógyszerfeltöltői területeken is biztos tudásra és tapasztalatokra tett szert. Önállóan képes kezelni az automata gyógyszerkomissiós raktárrendszerünket is.

Így elmondható, hogy gyakornok a projekt ideje alatt egy olyan teljes, napra kész tudásra és technológiára épülő gyakorlati tudásra tett szert, amivel kevesen rendelkeznek a környékünkön.

A projekt tényleges befejezési dátuma 2019.02.28.

 
Vissza az előző oldalra!
Szent Kristóf Patika - Magyar